Arancini

Arancini ili orancini, ušećerene kore naranče, također su tradicijska slastica. Kad se rade od limunove kore nazivaju se Limuncini. Pripremaju se, istina pun rjeđe, i od kore grejpa.
Arancini su se u prošlosti najčešće pripremali za blagdane i nudili gostima kao "bomboni". Domaćice su ih pak koristile tijekom čitave godine kao dodatak kolačima. Navodno su stari Rimljani arancine i ušećerene bademe darivali prijateljima.
Arancini se i danas pripremaju za kućne potrebe. Međutim, oni su postali i zanimljiv tržišni proizvod. Na tržištu se pojavljuje sve više proizvođača arancina koji nude suvenirska pakiranja. Samo manji broj tih proizvođača ima legalan proizvod i atraktivno pakiranje.
Sastojci i postupak pripremanja
Iako je postupak pripreme arancina vrlo jednostavan, postoji više različitih recepata. Mi smo preuzeli recepturu i način pripreme arancina od Udruge Deša.
Sastojci potrebni za pripremu arancina su:
- ½ kg kora od naranče (naračna ne smije biti prskana)
- ½ kg šećera
- šećer za posipanje
- masni papir
Kore naranče izrežu se na rezance, širine 1/2 cm, i kratko prokuhaju u vodi (samo da baci 1 ključ). Vruća voda iz lonca mijenja se hladnom vodom i ovaj postupak kuhanja i zamjene vode ponavlja se triput. Poslije trećeg, kratkog prokuhavanja odstranjuje se unutarnji dio kore (bijeli dio). Kore se potom važu i dodaje im se ista količina šećera. Smjesa potom treba odstajati 24 sata. U smjesu se potom dodaje voda (½ dcl vode na ½ kg kora) i sve se kuha na laganoj vatri. Kad ispari sva voda i šećer se upije u kore, kore se pažljivo vade (s 2 vilice). Kore se potom uvaljaju u šećer za posipanje. Svaku koricu treba posebno odvojiti, složiti na masni papir i ostaviti sušiti. Nakon sušenja kore se slažu u staklene tegle.
Hrvatski
English 




