Predstavljeni tradicijski proizvodi županije

Šest tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, koji su postupkom gospodarskog vrednovanja izdvojeni kroz projekt ''Razvoj agroturizama u DNŽ – identifikacija i komercijalizacija tradicijskih
proizvoda na području županije'', predstavljeni su 3. lipnja 2014. u Hotelu Lapad. Riječ je o projekt kojemu je bio cilj otkriti tržišno perspektivne, tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija DUNEA, a financiran je od strane Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva turizma RH.
Za svaki od tradicijskih proizvoda izabran je po jedan proizvođač: OPG Jakobušić za proizvodnju dubrovačke suhe smokve, OPG Ostojić za proizvodnju neretvanske suhe smokve, OPG Đano za proizvodnju mantale, Dešapro d.o.o. za proizvodnju bruštulanih mjendula i arancina,OPG Kukuljica za proizvodnju dubrovačkog sira te pršutana Kulina Nova Sela d.o.o. za proizvodnju dubrovačkog pršuta.
- Ruralni prostor naše županije veliki je potencijal kojeg moramo koristiti i to u Županiji radimo na sustavan način. Za sada smo u tom smjeru, uz pomoć DUNEA-e, proveli tri projekta – formirana je Tematska turistička cesta Pelješac, a upravo radimo na formiranju Ceste Neretva, organizirali smo prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine i sada predstavljamo rezultate projekta valorizacije tradicijskih proizvoda. Sve promoviramo pod zajedničkim znakom Dubrovnik Neretva Rural. Na ovaj način želimo pomoći da proizvodi pronađu put do turista kao suveniri, ali i da se nađu u ponudi naših hotela i restorana – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozdravljajući okupljene.
Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ''Kvaliteta Dubrovnik-neretva rural'' koji će se putem pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama. U sljedećem je razdoblju planirano predstavljanje rezultata projekta kroz cijelu županiju te praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače.
Stručni suradnik na projektu bio je prof. dr. sc. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je sinoć predstavio projekt. – Naša zadaća bila je od onoga što postoji odabrati najbolje, to standardizirati, spakirati i pripremiti za tržište – kazao je profesor Kovačić.
Moderator je bio priznati poznavatelj eno gastro scene u Hrvatskoj Rene Bakalović, koji je razgovorom s proizvođačima približio postupak proizvodnje za svaki od proizvoda, ali i izvukao brojne zanimljivosti i posebnosti vezane uz njih. Gosti su također mogli kušati sve predstavljene proizvode, kao i pobjednička vina Dubrovnik FestiWinea.
Prva promocija bila je namijenjena hotelijerima, ugostiteljima i svima koji rade u turizmu, dok će u drugoj fazi naglasak biti na potencijalnim i budućim proizvođačima, za koje je pripremljen priručnik te će se organizirati i praktične radionice. Cilj je što više ljudi, osobito s ruralnih područja, uključiti u proizvodnju, uz unaprijed pripremljenu tehničku podršku u vidu definiranog procesa proizvodnje te dizajnirane ambalaže, vizualnog identiteta i promocije. DUNEA tako i ovim projektom nastavlja rad na valorizaciji i razvoju ruralnih područja naše županije.
Hrvatski
English 




