falmouth oyster festival

Puna i sočna kamenica je nabolja u ožujku. Oduvijek su je voljeli istinski gurmani i zaljubljenici u dobru hranu, a jedna od najboljih na svijetu je upravo malostonska kamenica. Još od Grka i Rimljana najjednostavniji, a mnogi će se složiti i najbolji, način konzumiranja

kamenica jest da ih se tek ''poškropi'' s par kapi limunovog soka i pusti da kliznu niz grlo. Stonske kamenice poznate su još od antičkih vremena, a kamenice iz uzgoja spominju se u pisanim izvorima od 17. stoljeća. Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina. Rado su je kušala i dubrovačka vlastela na renesansnim gozbama, a izvozili su je tada i na austrijski i francuski dvor.

Danas je kamenica koja se uzgaja u Hrvatskoj, Ostrea edulis, gotovo potpuno nestala u ostatku Europe. Najbolje uspjeva u čistom Malostonskom zaljevu u kojem se more miješa sa slatkom vodom iz okolnog krša. Uvjeti su ovdje idealni. Bilo da ćete ih kupiti kod nekog od uzgajivača ili probati u nekom od stonskih i malostonskih restorana jedno je sigurno – u njoj ćete uživati, a osobito ako do ovog dijela Dubrovačko-neretvanske županije navratite na početku proljeća.

dnz logodunea logoeuzastavaadriaticipaadriaticroute

Ova web stranica je izrađena uz financijsku pomoć IPA Adriatic programa prekogranične suradnje. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost RRA DUNEA-e i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati stavom programskih tijela IPA jadranske prekogranične suradnje.

Kontakt

info@dunea.hr
+385 20 312 714
+385 20 312 715
Branitelja Dubrovnika  41,
HR-20000 Dubrovnik

Rural Dubrovnik-Neretva

Ruralno područje Dubrovačko neretvanske županije je prekrasna kombinacija mora, rijeka, jezera, netaknute prirode, ali i drugih resursa koje je priroda u suradnji s čovjekom, velikodušno pružila.

Adriatic Route

Projekt ADRIATIC-ROUTE FOR THEMATIC TOURISM je baziran na promicanju alternativnih oblika turizma u jadranskoj regiji uporabom ICT tehnologija (informacijskih i komunikacijskih tehnologija)