Kamenice u proljeće

Puna i sočna kamenica je nabolja u ožujku. Oduvijek su je voljeli istinski gurmani i zaljubljenici u dobru hranu, a jedna od najboljih na svijetu je upravo malostonska kamenica. Još od Grka i Rimljana najjednostavniji, a mnogi će se složiti i najbolji, način konzumiranja
kamenica jest da ih se tek ''poškropi'' s par kapi limunovog soka i pusti da kliznu niz grlo. Stonske kamenice poznate su još od antičkih vremena, a kamenice iz uzgoja spominju se u pisanim izvorima od 17. stoljeća. Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina. Rado su je kušala i dubrovačka vlastela na renesansnim gozbama, a izvozili su je tada i na austrijski i francuski dvor.
Danas je kamenica koja se uzgaja u Hrvatskoj, Ostrea edulis, gotovo potpuno nestala u ostatku Europe. Najbolje uspjeva u čistom Malostonskom zaljevu u kojem se more miješa sa slatkom vodom iz okolnog krša. Uvjeti su ovdje idealni. Bilo da ćete ih kupiti kod nekog od uzgajivača ili probati u nekom od stonskih i malostonskih restorana jedno je sigurno – u njoj ćete uživati, a osobito ako do ovog dijela Dubrovačko-neretvanske županije navratite na početku proljeća.
Hrvatski
English 




